Petri Kokko

Siniset tulevat

Pohjois-Karjalan maakuntalehdessä Karjalaisessa oli pääkirjoituksena tänään alla oleva juttu. Laitan tänne, koska herättää varmasti mielenkiintoa. 

 

Siniset eivät likimainkaan vailla mahdollisuuksia

Karjalainen


Puolueiden kannatusosuudet näyttävät ainakin viime kuukausina vakiintuneet niin, että SDP on kannatukseltaan suurin puolue yli 20 prosentin ääniosuudella, kokoomus tulee toisena noin 20 prosentin kannatuksella ja keskusta on jämähtänyt 15-16 prosentin kannatukseen.
Tämän vahvistaa myös Alma Media -konsernin (mm. Iltalehti, 27.9.) kyselytutkimus. Sen mukaan SDP:n kannatus on 22,2 prosenttia, kokoomuksen 19,9, keskustan 15,1, vihreiden 12,3, vasemmistoliiton 9,5, perussuomalaisten 7,9, RKP:n 4,3, kristillisdemokraattien 3,9 ja sinisten 2,5 prosenttia. Suurimpien puolueiden asetelmassa SDP näyttää hyötyvän vihreiden kannatusalamäestä.
Lähes yhtä mielenkiintoista kuin suurimpien puolueiden kilpa seuraavan hallituksen muodostajista on se, mitä tapahtuu niiden takana niitä pienemmissä puolueissa, ja näistä erityisen kiintoisa on perussuomalaisten ja siitä erkaantuneiden sinisten välinen asetelma.

Sinisten kannatus on kyselyissä 2-3 prosenttia ja perussuomalaisten kannatus noin 8 prosenttia. Näiden puolueiden välinen kannatusero ei kuitenkaan ole tavoittamattoman suuri, kun perussuomalaisten kannatusluku on monissa mittauksissa ja tässä tuoreimmassakin 7-alkuinen ja kun sinisille mitataan niissä jo lähes kolmea prosenttia.


On suuri arvoitus, mikä on nyt perussuomalaisten ja sinisten todellinen kannatus ja etenkin vaaleissa eduskuntaan yltävien määrä, sillä siinä missä nykyisten perussuomalaisten kannatus on perinteistä puoluekannatusta ja kumpuaa sen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon suosiosta, vastaavasti sinisten kannatus rakentuu sen omissa vaalipiireissään tunnettujen kansanedustajien varaan.
Esimerkiksi Savo-Karjalan vaalipiirissä nykyiset sinisten kansanedustajat Pentti Oinonen, Kari Kulmala ja Kimmo Kivelä keräsivät kolmistaan viime eduskuntavaaleissa yhteensä yli 16 600 ääntä, 39 prosenttia koko silloisen PS-puolueen äänipotista. Heistä ainakin Kulmala ja Kivelä ovat ehdolla ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa ja voivat tehdä paljon merkittävämmän loven nykyperussuomalaisten kannatukseen kuin mitä puoluekannatusarvioista voisi päätellä. Kun muissa vaalipiireissä tilanne on samankaltainen, siniset eivät ole likimainkaan vailla mahdollisuuksia.

Tässä vielä linkki lehden sivuille:

https://www.karjalainen.fi/mielipiteet/mielipiteet/paakirjoitus/item/196...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Harri Mulari

Olisi toki mukavaa, jos siniset oikeasti söisivät perussuomalaisten kannatusta. Mutta ei, ei ne syö. Voi olla, että parissa vaalipiirissä joku persu saattaa pullahtaa viivan alapuolelle äänien jakaantumisen takia. Kärsijänä voi olla keskustakin. Ilo se on pienikin ilo. Yhtään sinistä ei eduskuntaan pääse.

Karjalaisen otsikotkin tosta vielä muuttuvat, kun huomaavat ettei sinisillä ole varaa ostaa isoja mainoksia.

Käyttäjän PetriKokko kuva
Petri Kokko

Sinisiä kansanedustajia valitaan 7-10 tällä kehityssuunnalla. Sen verran muistelen Perussuomalaisia aikoja kun kannatus oli 0.x %, niin ei silloin rahalla röyhytty, mutta pohja tuli kuntoon ja niin tulee nytkin.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Noista sinisille mahdollisesti siirtyvistä äänistä häviää 38 %, jos Oinonen ei lähde ehdolle.

Sinisien kannatuksessa on huomioitava, että ovat mahdollistaneet kokoomuksen ja keskustan lehmänkaupat loikkaamalla puolueestansa.

En ainakaan itse äänestäisi loikkareita, jotka mahdollistavat maakuntahallinnon ja soten valinnanvapauden.

Siniset on sellainen vaalilupauksiaan pettäneen puoluejohdon pelastusvene.

Harri Mulari

#3 täähän se on. Sinisten loikkaus ja hirttäytyminen hallitukseen vie kaiken uskottavuuden koko puolueelta. Ei ole mitään järkevää lokeroa koko puolueelle. Keskusta ja Kokoomus ovat jo olemassa, jos pelkkä seksuaalivähemmistöjen polkeminen kiinnostaa niin löytyy KD.

Maakunnissa entiset petetyt soinilaiset (pieni ihminen jne) äänestävät mieluummin vaikka vassareita, kuin keskiluokan verokapinaksi itseään markkinoivia perussuomalaisia. Jos pelkästään maahanmuutto 24/7 kiinnostaa, niin perussuomalaiset ovat selvä osoite.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kyllä nyt on vähän sellaanen kutku, että sinisten kannatus on alkanut nousemaan. Perustelen tätä näkemystäni sillä, että siniset on ollu viimeajat hyvin myönteisesti esillä ja yhä useampi on nähnyt sen, että esim. hallituksen ainoa oikea todellinen pystyssä pitävä voima on juuri Siniset. Kokoomus sooloilee, kepu sooloilee, mutta siniset pyrkii hoitamaan hallitussopimuksen mukaisesti kesken eräisiä asioita..

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Norsu, sarvikuono ja hiiri kävelivät puusillalla. Hiiri loihe lausumaan: "Kuunnelkaahan kaverit, kuinka komeasti askeleemme kumisevat."

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

"Myönteisesti esillä" ja "hallituksen koossa pitävä voima"?

Olisitte hajottaneet hallituksen, jos Soini ei olisi pysynyt ulkoministerinä vaikka olette mainostaneet tekevänne kaiken Suomen parhaaksi.

Yhden ministerin takia olisitte kaataneet hallituksen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eduskunnan suuri enemmistö antoi luottamuksen Soinille ja sillä siisti ja pulinat pois...No eihän tuota pulinaa taida muut kuin kateelliset jatkaa...

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #9

Haha! Ei ollut mitään kommentoitavaa väitteisiini?

Myönsit sinisten tekevän kaiken Soinin parhaaksi eikä Suomen.

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen Vastaus kommenttiin #9

Entä kansan suostumus ja tahto.... vai eikö sen niin väliä :)

Siniset saavat mitä tilasivat, epäluottamuslauseen seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Yök

Yök

Yök

Sen kummemmin ei voi sanoa. Jäi verkkokalvoilleni kuva tekohymyä irvistävästä Sampo Terhosta joka puheenjohtajavaalit hävittyään lausui televisiossa että yhdessä eteenpäin pulinat pois valeitaan

Hyi

Hyi

Hyi

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Bye bye siniset. Kerran olitte.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikä on sinisten linja? Ainakaan maahanmuuttoon teillä ei ole mitään linjaa, kaikki sisään ja sama muiden EU-maiden rahoittamisessa, Kreikan velkoja maksettiin heti hallitustaipaleen alussa ja menetettiin Urpilaisen takuutukset, eli noin miljardi euroa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siniset ja persut syövät toisiltaan kannatusta, se on hienoa.

Kaksi täysin turhaa puoluetta, joista kumpikaan ei ole onneksi seuraavassa hallituksessa.

Siellä oppositiossa voitte sitten parantaa maailmaa ihan täysillä, niin ja tietysti täällä blogeissa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sinisethän on milteipä Suomen kärkipuolueita, kun ministerimäärä lasketaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kyllä vaan ja neljänneksi suurin eduskunnassa...

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Naiset. Missä naisehdokkaat?

Harri Mulari

#14 on tämäkin ongelma. Muutenkin suhteellisen pienestä alkupersujen naisedustuksesta (valituista 12/38) vain viisi päätyi sinisiin ja niistäkin usea varmasti pois vaaleista.

Lisäksi yks läks kokkareihin, yks jo aiemmin demareihin. Demarikaan ei enää varmasti ehdolla.

Tynkäpersujen neljästä naisesta kaikki sentään lienevät ehdolla.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Et tainnut huomata virhemarginaalia, sen huomioon ottaen..krhm... 0,5% vain kannatusta.

Tyhjät siniset ne kolisee eniten kuin täydet.

Käyttäjän PetriKokko kuva
Petri Kokko

Moni ei ajatelle ollenkaan sitä, että millainen kannatuspohja istuvilla sinisillä kansanedustajilla ja on tietysti muitakin asioita mitkä määrittävät todellista vaalikannatusta.

Eli siinä onkin monelle mietittäväksi, että onko oikeasti äänisiirtymä muihin ryhmiin niin suuri mitä some-metakakoinnista äkkiä voisi ajatella.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Petri: " nykyiset sinisten kansanedustajat Pentti Oinonen, Kari Kulmala ja Kimmo Kivelä..."

En ymmärrä, mihin toiveajattelusi perustuu. He tulivat valituiksi persuista, eivät sinisistä, eivätkä oman hlökohtaisen erinomaisuutensa vuoksi.

Oinonen ei ole ehdolla, susi-Kulmalaan ei luoteta, eikä hän ole saanut mitään aikaankaan-muutamia susijuttuja lukuunottamatta.
Kivelästä en tiedä, mutta 1000 äänessäkin on tekemistä.

Soini petti äänestäjänsä ja sumpli Sipilän ja Orpon kanssa epädemokraattisesti "puolueelleen" ministerinpaikat. Ja sitä ihmiset eivät unohda!

Ei yhtään edustajaa Savo-Karjalasta!

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Sinisten pitää vaalikampanjassaan pystyä vakuuttamaan oikeistopuolueiden äänestäjät siitä, että heidän kannattaa äänestää juuri sinisiä keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten sijasta.

Mitään muuta toimivaa vaalistrategiaa ei ole; vasemmistolle ja vihreille on aika turha rähistä, kun sieltä niitä ääniä ei kuitenkaan tule.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Juuri noin. Toki myös vapaiden suuntien kristityille äänestäjille voi vakuuttaa, että katolisen Soinin puolue on parempi kuin KD, mutta tämä äänipotti ei kuitenkaan ole manittujen isompien puolueiden luokkaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"vastaavasti sinisten kannatus rakentuu sen omissa vaalipiireissään tunnettujen kansanedustajien varaan."

Suuri mysteeri on, miksi tämä kannatus ei näy mielipidetiedusteluissa. Osaako blogisti arvioida että miksi ei.

Käyttäjän PetriKokko kuva
Petri Kokko

Tilanne on varmaan aika haastava mielipidemittauksia tekeville tahoille. En nyt osaa sanoa miten heidän käyttämänsä menetelmät kokonaisuudessaan rakentuvat.

Sinisillä kansanedustajilla on korkeita äänimääriä, joista osa on varmaankin myös persoonasidonnaista kannatusta, joka näkyy vaalituloksessa, ei niinkään nykygallupeissa. Toinen juttu on varmaan se, että kun vaalilistat julkaistaan, niin ihmiset aktivoituvat etsimään omaa ehdokastaan siinä vaiheessa. Pitää muistaa tässä yhteydessä ettei politiikka monenkaan mielestä ole niin kiinnostavaa, että se olisi jatkuvan seurannan alla, mutta äänestämässä kyllä käydään.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Ainut asiallinen taho Suomen politiikassa on Siniset.

Pekka Iiskonmaki

Sininen uni, josta ei koskaan herätä.

Toimituksen poiminnat