Petri Kokko

Missä ne on, ne visionäärit?


Politiikka on vaihtoehtojen esittämistä, uusia avauksia ja nykyisen olemassa olevan järjestelmän korjaamista, niiltä osin kuin se on tarpeellista. Jaa, no unilta juuri heräsin, eihän tämä reaalielämässä näin toimi, koska politiikan tekemisen ja julkisen keskustelun kulttuuri ei tänä päivänä anna tilaa älylliselle visiokeskustelulle.

On luonnollista, että puolueet ja niissä toimivat henkilöt ovat eri mieltä heille tärkeissä asiakysymyksissä poliittisten vastustajien kanssa. Mutta ketä se palvelee, että suurin agenda tuntuu olevan saada oma poltinmerkki päätöksenteossa yhteiskunnan kehittämisen kustannuksella. Esimerkkinä vaikkapa sote-uudistus, jota on tähän mennessä tehty 25 vuotta. Asian ympärillä käytävää keskustelua seuratessa tuntuu siltä, että uudistetaan vielä seuraavat 25 vuotta. Ehkä olisi parempi, että saataisiin viimeinkin kokonaisuus, jota voidaan jatkossa kehittää aina ajan hengen mukaisesti, niiltä osin kuin se on tarpeellista.

Laajemmassa mitassa tuntuu siltä, että katsominen tulevaan pitemmällä perspektiivillä ja visionäärinen ajattelu ei ole sallittua oikein missään laajakantoisessa asiassa. Kun joku rohkenee olla älykkö valtavirrasta poikkeavilla ajatuksilla, niin seurauksena on yleensä valtava kohu "nimi lehteen" periaatteella. Eli sanomista tulee ilman sanomaa, jotta jokainen saa sanottua. Ei Suomi siihen kaadu jos älykkö julkisesti sanallisesti sivaltaa tai visionääri oivaltaa.

Toiveena olisi voisiko oppositio esittää oikein jykevän vision, jossa olisi viimeinkin jotain uutta, eikä ainoastaan muualta maailmasta lainattua!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Juha Sipilä uhkasi hajottaa hallituksen, jos keskustan vaatimukseen 18 maakunnasta ei suostuta (näin se olettaakseni meni).
Oliko sen arvoista?
Siltarumpupolittikkaa on ajaa oman puolueen edun mukaista asioita koko Suomen edun kustannuksella.
Eikö siitä nyt ole seurauksena sakkokierroksia?
En usko, että oppositio kehtaisi vastustaa niin voimalla kuin nyt, jos kaikki olisi tehty asiantuntijoiden kantojen mukaisesti.

Kokoomus ajoi kiireettömiin leikkauksiin palveluseteliä. Asiantuntijoiden kommentit olivat murhaavia.
Kokoomus perääntyi 23.12.2017. Aikaa meni hukkaan.

Oliko Maino Koivisto viimeinen rehellinen poliitikko. Ehkä myös Sauli Niinistö.

Rehellisyys maan perii.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikös se vision esittäminen kuulu hallitukselle ja vision opponointi oppositiolle?

Vai miten tämän nyt käännät toisinpäin?

Nimittäin jos hallituksella ei ole visiota tai ei pärjää opponoinnille,niin voidaan toki muodostaa erillainen hallitus. Tähän mennessä hallitus ei ole tarjonnut mitään uutta mitä muualla ei olisi kokeiltu.

Käyttäjän PetriKokko kuva
Petri Kokko

No nythän on niin, että syntyy mielikuva missä oppositio antaa ymmärtää purkavansa nykyisen hallituksen päätökset ja tehdyn työn suurelta osin mikäli hallitusvaltaan nousee. Tilalle tulee sitten jotain, jotain...

Mutta missä se visio on? Vaikkapa mitä Suomelle kuuluu 10 vuoden kuluttua. Hyvin vaikea on nähdä tällä hetkellä tämän tyylistä keskustelua.

Käyttäjän PetriKokko kuva
Petri Kokko

Tässä esimerkkinä Työ- ja elinkeinoministeriön visio:

"Suomen kilpailukyky, työllisyys ja hyvinvointi ovat maailman kärkiluokkaa ja kestävät maailmantalouden ravistelut. Onnistumme konsernin yhteisellä tavalla toimia ja vahvalla yhteistyöllä yli organisaatiorajojen, osana koko valtiokonsernia."

Työllisyys on ollut kovassa kasvussa ja tätä kautta kohenevat muutkin ylläolevat kohdat. Mietitäänpä sitä sitten, että mitä julkinen keskustelu aiheen ympärillä on ollut. Onko ollut miten positiivista tai eteenpäin katsovaa?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Suomessa (ja varmaan monessa muussakin maassa) useimmat pelaavat varman päälle ja esittävät vain sellaista mitä ovat kuulleet monien muidenkin esittävän.

Harvalla ehkä olisikaan mitään täysin omaperäistä sanottavaa yhteiskunnallisiin asioihin. Mutta kun edes he, joilla omaperäisiä ideoita on, uskaltaisivat sanoa ne "ääneen".

Tavallaan se, että jokaisella on oma ajattelukyky olemassa, velvottaisi käyttämään sitä ja kertomaan tuloksista muillekin eikä vain toimimaan kaiuttimena sille mitä on valtamediasta luettu ja kuultu.

Toimituksen poiminnat